måndag 6 september 2010

En tur på södra Manhattan

Ny dag. Ännu varmare. Vi funderade först på att åka till Brooklyn och kolla på den årliga karnevalen, West Indian Carnival. Men två miljoner besökare, tokvarmt och halvdåliga förbindelser på "Labor Day" kändes inte helt bra för en familj med två barn. Istället blev det en promenad ner genom Little Italy (det lilla som finns kvar när Kineserna breder ut sig), vidare genom delar av China Town, därefter buss ner till South Street Seaport. Ett mycket trevligt hamnområde som bland annat varit fiskmarknad. Numera resturanger museéfartyg, båtturer och allmänt folkvimmel. Det var också här som evakueringsscenen i början på "I am legend" ägde rum.


Chinatown, fast egentligen Little Italy som försvinner mer och mer.


South Street Seaport på södra Manhattan. Har för mig att det var här som Godzilla klev iland och försvann in bland husen.


Brooklyn Bridge i bakgrunden. Vi planerar att korsa den på cykel nån annan dag.

Vi loggade en geocache, käkade lunch och fortsatte söderut. Kom inte så långt innan vi hittade den fina lekplatsen i samma område (mer om det i annat inlägg). I jakt på nästa geocache tog vi oss in bland skyskraporna i finansdistriktet. Och tack vare just geocachingen kom vi till bland annat Stone street där flera originalbyggnader finns kvar. Kontrasten mellan K-märkta/fallfärdiga låga tegelhus och de skyhöga supermoderna skraporna är enorm och fascinerande. Vid nästa stopp, Bowling Green, där den stora Wallstreet-bronstjuren står, träffade vi ett par andra geocachare som hjälpte oss att hitta burken. Vi noterade att i princip alla turister tog bilder av varandra vid tjurens bakdel. Varför?


Foto: Fabian. Fabbe experimenterar lite med perspektiv och djup, någonstans i finansdistriktet.


Stora kringlor som ser godare ut än vad de är. Men man måste ju testa.

Från tjuren, via Wallstreet och ner till Ground Zero. Nu börjar det hända en del. Grunden verkar hyfsat klar och man bygger för fullt på en ny skrapa i nordvästra hörnet och har börjat på en annan i det sydöstra. Verkar som att det blir en ny hög tjusig skyskrapa i alla fall. Plus ett 9/11 memorial, ett transportcenter och en massa annat. Om det också blir ett muslimskt kulturcenter med moské återstår att se. Vore kanske smart av amerikanarna att tillåta det.


Ground Zero, under construction.

Lekpark bland skyskraporna



På väg från South Street Seaport ner mot Wallstreet på södra Manhattan stötte vi på en fantastiskt rolig lekpark omgiven av skyskrapor. Inhägnad och med gott om sittplatser för föräldrar och barnflickor. Alltså en riktig oas i betongdjungeln. Klätternät, ramper, sand, rinnande vatten, gigantiska byggklossar, konstiga rör med trattar och en massa annat skoj. Amerikanskt och proffsigt. Ella och Fabbe gav betyget 6 sandhinkar av 5 möjliga.