onsdag 15 september 2010

Åtta resetips för New York-resan


CityTransit, bästa appen.

Efter två veckor i New York med två barn så har vi börjat lära oss vad som funkar bra och vad som funkar dåligt. Här några resetips, både för den enskilde besökaren och barnfamiljer:

1. Metro-kort. Köp ett Metro-kort för en eller två veckor. Sen kan du åka hur mycket som helst paå tunnelbana och bussar. Ett måste, speciellt med barn. Barnen åker gratis under en viss längd. Glöm inte bussarna. Går överallt, stannar överallt och är lätta att hoppa på och av.

2. iPhone-appen "CityTransit". En otroligt praktisk app med tydlig tunnelbanekarta, busskarta, info om varje linje m.m. Fungerar off line. Grymt bra, glöm papperskartor. Finns troligtvis även till Android-telefoner.

3. GPS. Om du har tillgang till en GPS. Förbered innan resan genom att ladda in intressanta waypoints. Förslagsvis gör du en karta i Google maps och exporterar den till GPSen. Sen går det blixtsnabbt att orientera sig och ta sig till olika platser. Google maps hittar allt. Shopping, museum, udda platser, transportmedel, adresser osv.

4. Gör egen mack-lunch. Det blir dyrt att äta på stan hela tiden och dessutom finns det mest skräpmat. Så ett bra alternativ är att göra matiga mackor och packa med sig. Då kan man stanna och äta när som helst när kidsen blir hungriga. Glöm inte att packa med vattenflaskor. Vattnet i New York går för övrigt bra att dricka direkt ur kranen och det finns drickfontaner i varenda park.

5. Toalettbesok. Passa på så fort det finns chans. Men skulle det krisa så vimlar det av publika toaletter. Och standarden är överraskande hög. Det finns alltid papper, luktar förhallandevis ok, det finns alltid tvål och de finns i alla parker eller andra ställen där barnfamiljer kan tänkas befinna sig.

6. Lekparker. När barnen blir trötta och otåliga under shoppingturen är det läge för ett lekparksbesök. (Ja, dom blir lugnare av fysisk aktivitet) Det finns mängder av lekparker och de är av hög kvalitet. Alltid inhägnade sa att man kan slappna av och nästan alltid med en toalett i närheten.

7. En bra paraplysulky. Med små barn som kanske inte orkar gå hela tiden är det oumbärligt med en bra sulky som kan fällas upp och ner snabbt för att kunna tas med i tunnelbana och på buss. Gatorna är relativt platta och fina, inte som i Örebro med gatsten överallt. Så det funkar med ganska små hjul. Att ta sig igenom tunnelbanespärren med två barn och ihopfälld sulky är inte alltid helt lätt, men man hittar en teknik efter ett tag.

8. Slutligen, skaffa en iPad. Det har blogginlägget skrivs på en iPad. Och när barnen bryter ihop på flygresan är den laddad med filmer och roliga spel. Har du dessutom tillgång till WiFi på hotellet eller i lägenheten så är läget definitivt under kontroll.

Graffiti hall of fame



På väg hem från norra Central Park såg jag att jag hade en intressant waypoint inlagd i GPS:en redan från förra gången jag var i New York. "Graffiti hall of fame". Hm, låter intressant. Vi vek av in på 106:e gatan och gick två kvarter. På platsen låg en stor skolgård där skolungdomar spelade en lättare variant av amerikansk fotboll och runt hela skolgården på betongväggar var det graffiti. Alltså en laglig variant där man upplåtit väggar åt duktiga graffitimålare som tex "Seen", "Revolt", "Beam" och "Doze". (Säger inte mig mycket, men det står på Internet).

Givetvis, fanns även här en lekpark. Och ja, den fick också sex poäng av fem möjliga.












Visa Familjen i New York 2010 på en större karta

Vildmark i norra Central Park

Sista dagen i New York. Vi tog tunnelbana till 96:e gatan och gick sen rakt in i Central Park. Den första vyn som mötte oss var lite oväntad. Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir är en gigantisk sjö i norra delen av parken. Mycket större än vad jag hade sett framför mig.

Sen lät vi GPSen leda oss in i North Woods. Ett kuperat och vildvuxet skogsområde i den här delen av parken. Vi stannade vid "The pool" för att ta en geoache och vek sen av in i "The ravine". Efter att ha passerat porten till mordor kom vi in i ett område som lika gärna kunde varit mitt i skogen i norra Skåne. Ljudet från staden försvann nästan helt och hållet. Riktigt häftigt.

Vi tog en cache till i skogen och gick vidare upp på "Great hill" och sen till en ovanligt gammal byggnad för att vara New York. På en av parkens högsta punkter ligger ett blockhus (ett litet fort i sten) som byggdes till försvar mot engelsmännen tidigt 1800-tal.

Till slut kom vi ut ur skogen och var framme i Harlem. Där blev det lekparksbesök och mack-lunch.


Rejäl vattenpöl.


Man är inte riktigt beredd på det här perspektivet.



En riktigt bra geocache. En sån man ser helt klart och tydligt men ändå inte fattar att den är där. Om man inte är geocachare förtås. Inga Travelbugs innuti, men däremot en grön dinosaurie.


Porten till Mordor. Här börjar riktig vildmark.


Gollum, Frodo, Ella, David och Fabian gömmer sig utanför porten.


Bitvis obefintlig stig, inga problem för frilufts-Sofia.


Blockhuset.


Ella och Fabbe testar lekpark i Harlem. Sex poäng av fem möjliga, som vanligt.


Visa Familjen i New York 2010 på en större karta

Äntligen en filminspelning

Som vi har väntat på att få se en rejäl filminspelning. Idag gick vi rakt in i en utanför Central Park. 7 långtradare med foto- och ljusutrutsning, rekvisita och kostymer stod parkerade på några gator. Vid ingången till parken var säkert ett femtiotal personer i full gång med att rigga kameraräls, och ljus. Tydligen gällde det TV-serien "White Collar", alltså ingen film, men nästan.


Filmattribut.


Filmteam med hur mycket folk som helst. Man undrar var alla gör.


Varning, du kan bli med på film.


En långtradare innehöll loger.