tisdag 14 september 2010

Hard Rock Café, Times Square och Batman



Ikväll trotsade vi turistmyllret och stack upp till Time Square för att titta på reklamskyltarna och gå på Hard Rock Café. Faktiskt inte så mycket folk ändå och skön temperatur, så det blev ett trevligt besök. Hard Rock är ju alltid en hit. Vi fick en plats under AC/DC-medlemen Malcolm Youngs gitarr.


Hard Rock-familjen.


Smashad gitarr från Nirvanas video "Smells like teen spirit"


Välbekant vy.


Ur skuggorna hoppade plötsligt Batman fram.


Ser lite sliten ut...

East village och bästa lekparken


Suverän lekpark som fick betyget sex av fem möjliga...

Efter att ha avverkat 8th street västerut, tog vi bussen på samma gata österut och klev av i East Village. Ett område känt för nattliv, musik, konstnärer och blandade kulturer. Vi promenerade längs några gator och kom fram till Tomkins Square Park. Här såg man direkt att man var i ett annat område. Alla typer av märkliga människor höll till här, i alla fall idag.

Och så en lekpark förstås. En superhäftig, bäst hittills. Ella och Fabbe for runt som galningar bland den ena fantasifulla konstruktionen efter den andra. Våra svenska lekparkskonstruktörer borde åka hit på studiebesök. Jag stack iväg och plåtade av filminspelningsplatsen för en scen i Die Hard 3, precis i ena hörnet på parken.

När jag kom tillbaka fick jag se en svartklädd man med långt teleobjektiv gå omkring inne i lekparken. Sofia hade också sett honom, och ett antal andra pappor. När mannen gick bort till gungorna och började plåta flickor som gungade så anföll papporna i grupp konfronterade mannen. De höll upp sina mobiler och fotograferade av honom på nära håll och såg sen till att han lämnade platsen illa kvickt. En del typer är skummare än andra.


Sofias drömbutik på 9th street. Gamla slitna prylar, ramar, skyltar och annat joks. Lite Ernst-feeling kan man säga.


Professionella tiggare i Tomkins Square Park. Tjejen i mitten såg vi en halvtimme senare sittandes på en gata i närheten med skylten "Got no luck, help me". Vet inte riktigt hur man ska facka in den här typen. "Militanta street-bums-punkare" kanske? Det lustiga är att man ser dom överallt. Ett exakt likadant gäng satt/låg på en bro i Rom. Har sett samma i Stockholm. Kamouflagekläder och Schäfrar. Någon som vet vad man kallar dom?


Skum typ med teleobjektiv. Troligtvis p******. Arga East village-pappor konfronterar.


I filmen Die Hard 3 hamnar Bruce Willis och Samuel L Jackson precis här. De måste lösa ett problem med två plastdunkar och vatten.




Den här fontänen finns på riktigt, men det är inte den som dom använde för att ta vatten i, den byggdes upp enbart för filmen.


Visa Familjen i New York 2010 på en större karta

8th street - skön gata



Vi tog en tur längs 8:e gatan västerut från Broadway. Förbi New York University och bort till där Greenwich Village börjar. En riktig trevlig gata med en märklig blandning av matställen och butiker. Flera roliga vintage-butiker med allt från gammal elektronik till galna balklänningar. Tog också en sväng in i en mycket bra Army Surplus butik och kompletterade paintballuniformen som jag köpte i förrgår med några fler detaljer i mörkgrön "Digital-kamouflage".


Nostalgi.


Nya eller gamla?


Spännande att kolla runt bland begagnat i ett annat land.


För lite mer galna tillfällen.

KursivElla tränar Kung Fu under tiden som vi väntar på bussen. En man gick förbi och sa: – That´s what happens when you bring your kids to Greenwich Village.



Visa Familjen i New York 2010 på en större karta

Lekpark på historisk mark



På vår tur genom China Town på förmiddagen kom vi till Columbus Park. En oas i södra China Town med fotbollsplan, basketplan, stor lekpark och ett "rekreationscenter". Här pågick flera olika sorters brädspel och kortspel, och givetvis tai chi. Lekparken, utformad i kinesisk stil, fick precis som alla andra parker hittills, sex poäng av fem möjliga av Fabian.


Kinesisk stil.


Kinaschack eller poker?


Tai chi. Kampsport i slow motion.


Den gamla damen körde lite benböj.


Och grabbarna använde en bänk till ett helt träningspass med band annat djupa situps.


Sofia relaxade.


Och Jimmy Clark tog lektioner i Kung Fu.

Men platsen är mycket mer än en fin park. Korsningen kallas nämligen "Five Points". På tidigt 1800-tal var det här New Yorks värsta slumområde. Elände, misär, fattigdom, kriminalitet och gängkrig hade sitt centrum här. Det är här som filmen "Gangs of New York" utspelar sig och en annan kändis, Al Capone växte upp i det här området. Idag finns inget kvar som minner om detta. Flera av dåvarande gatorna är borta eller har bytt namn. Men det finns mycket information på webben och i närheten har man gjort eller håller på med en arkeologisk utgrävning för att hitta spår efter hur man levde på den tiden.


Five Points, 1800-tal.


Gangs of New York.


Visa Familjen i New York 2010 på en större karta

Mer Kina än Kina



Idag stack vi ut lite tidigare och promenerade ner genom Little Italy och vidare in i China Town. Vi lämnade turistshopparna på Canal Street och letade oss ner bland de mest kinesiska kvarteren. Fascinerande att det verkligen uteslutande är "kineser" på vissa gator. Och går man där tidigt på dagen få man uppleva det mer vardagliga. Varubilar som lastar ur varor, fiskhandlare som lägger upp fisk, folk som köar till frukoststället.

Man brukar ju säga att invandrare tar med sig hemlandet och förstärker seder och bruk. Det känns som det stämmer i detta fall. Det kändes mycket mer Kina här än i Beijing där jag var med jobbet förra året. Men det kanske beror mer på att Beijing förändras så snabbt.


Exotiskt.


Inte på turistgatan.


Idag var det s.k. primärval för Demokraterna. Vem blir nästa guvernör i New York? Efternamnet är nog populärt i China Town i alla fall.


Även här, förstås.