torsdag 9 september 2010

Tre platser, fyra filmer

New York vimlar verkligen av movie locations. Platser där man spelat in filmer eller efterliknat på film. Här är några som vi besökte idag:


I Armageddon kommer en meteorit farande rakt genom MetLife-skyskrapan. Och i portalen rakt fram blir Will Smith hängandes upp och ner när han fastnar i en zombie-fälla i filmen "I am legend".


Källaren på New York Public Library. I filmen "Day after tomorrow" springer hjälten ner i här för att ringa hem med en av de här telefonerna. Vattnet forsar in och han hinner precis meddela nåt viktigt till sin far.


Grand Central Station. Djuren i "Madagaskar" rymmer från Zoo, tar tunnelbanan till Grand Central Station där giraffen Melman fastnar med huvudet i den här klockan vid informationsdisken. Kuriosa: Zebran Marty tar vägen förbi Times Square och frågar en polishäst om vägen. Den svenska rösten till hästen görs av Fredrik Beckmann.

Flytande museum

Ett besök på hangarfartyget USS Intrepid kändes som en given programpunkt. Jag har varit där förut men nyligen har man rustat upp både fartyget och den tillhörande piren och förnyat stora delar av utstallningen.

36 000 tonnes of freedom, som amerikanarna själva uttrycker det. Fartyget har en lång historia. Hon deltog i hårda strider i Stilla havet 1943-45 och sköt bland annat ner över 300 fientliga flygplan. På 60-talet kryssade hon runt i medelhavet som en viktig spelpjäs i det kalla kriget, agerade räddningsfartyg åt NASA när rymdkapslarna och astronauterna skulle plockas upp ur havet och deltog dessutom i Vietnamkriget som flygbas åt jakt- och attackflyg. Och mycket mer.

Förutom hangarfartyget med alla dess utställningar och olika typer av flygplan, kan man också besöka en av de första kärnvapenbestyckade ubåtarna plus en riktig bonus; en äkta Concorde.


USS Intrepid. Konstigt att den inte välter egentligen...


36 000 ton.


USS Intrepids position i hangarfartygsgruppen, september 1944.


Fleet commander F. Gribing på bryggan.


Pappa Davids två flygplansfavoriter på samma bild. F-16 i förgrunden och spionplanet Blackbird bakom. Kuriosa: 1. Det sägs att svenska Viggen är det enda utländska plan som lyckats genskjuta och låsa radarn på Blackbird. 2. På planets högra vinge härifrån sett står Will Smith och slår golfbollar in mot hamnen i filmen "I am legend".


Vi pratade med en kille som jobbade med restaurering av flygplan ombord på Intrepid. Det visade sig att han var pilot och att hans kurskompis var den som flög reklam-banderolls-planet som cirklade ovanför Manhattan på förmiddagen.


En legend – Concorde. Flög över Atlanten snabbare än ljudet och drog fem gånger så mycket soppa som ett vanligt plan. Plats för 100 passagerare, med stor plånbok.


Coolt att få gå ombord. Cockpit, med ganska dålig sikt framåt.

Nygård?

Gick förbi denna märkliga butik. Superstajlad och påkostad inredning - och sen en tokdålig och amatörmässig logga. Hur tänkte dom?