måndag 13 september 2010

Måndag på stan

Idag var planen att börja på 34:e gatan, kolla shoppingen i det området, sen ta oss ner till "High Line Park" (mer om det i annat inlägg), och sen jobba oss upp mot Times Square med avslut på Hard Rock Café. En del blev av, en del inte.


Tunnelbana uptown. Funkar hur smidigt som helst. Men utsikten är bättre från bussarna.


34:e gatan. En hel del shopping, Madison Square Garden, bra vy mot Empire State Building och en brutal elektronikbutik...


B&H drivs av judar, vilket är väldigt påtagligt med tanke på hur personalen ser ut. Här finns allt och logistiken från att man träffr en expert, beställer det man ska ha, betalar och sen hämtar ut sina varor, är helt enastående. Transportband i hela butiken ser till att grejerna kommer dit de ska. På bilden är Davids Sigma-objektiv 18-250 mm med bildstabilisator, på väg ner i en liten hiss.


Efter shopping på 34:e och B&H gick vi ner till High Line Park, och en av utsikterna var denna. Pier 59. Alltså den kajplats det var tänkt att Titanic skulle anlöpa 1912. Numera golfbana och driving range. Begreppet osänkbar kanske passar in på båda?


Nästa historiska sevärdhet var denna byggnad. Här fanns på 70- och 80-talet gaybaren "The Anvil". Här jobbade en kväll Felipe Rose som bartender, klädd i full Indian-mundering. Producenten Jacques Morali fick syn på honom och han blev sen "Indianen" i discogruppen "Village People".


Ännu en movie location. I filmen "I am legend" finns en skitjobbig scen där Will Smiths hund jagar ett djur in under den nedlagda järnvägen (High Line Park) och in i en mörk dörr. Här är inspelningsplatsen. Om det finns några zombies där inne i mörkret är oklart.


I trendiga meat packning district, i Chelsea ligger förstås ett annat trendig besöksmål – Apple Store.


Vi fortsatte delvis med buss och delvis till fots norrut och passerade en av New Yorks mest fotograferade byggnader – Flatiron buildning. Och så här smalt ser huset ut genom Davids nyinköpta Sigma-objektiv.


Barnen var lite svårstyrda efter många timmar på stan så vi drog upp till Central Park och testade den superhäftiga lekparken i södra änden. Men hann tyvärr knappt börja leka innan åskoväder drog in. Vi bestämde oss för att skjuta upp Time Square och Hard Rock till i morgon kväll.

En park i luften

High Line Park är ett grönområde och promenadstråk som är anlagt ovanpå en gammal högbana, dvs järnväg/spårväg som är byggd i nivå ovanför gatorna. Kraftiga nitade järnbalkar utgör grunden i denna imponerande konstruktion. Vi köpte varma mackor i en deli och tog oss upp till parken.


Vy norrut. En stor del av den tänkta parken är under konstruktion.


Parkskötare i en annorlunda park.


Vi hittade ett skuggigt hörn där vi käkade lunch.


Fotograf: Ella.



Ella och Fabbe provar solstolarna som var byggda med hjul direkt på den gamla rälsen.

Dekaler

Det måste finnas en miljard uppklistrade dekaler i New York. Och här är några av dem, på 10e avenyn.



Höjdare


Imponerande reklamplats och vilken drömfirning! Måste skaffa längre rep bara.


Några andra killar som inte är höjdrädda är fönsterputsarna. Foto: Sofia.