onsdag 22 september 2010

Kennedy Space Center



I söndags var det dags för resans rymdprogram. Besök på Kennedy Space Center vid Cape Canaveral, Florida. Vi har ju med stort intresse följt flera uppskjutningar hemifrån via Nasa-TV, och har en kopia av rymdfärjan Discovery hemma i trädgården. Nu skulle vi få se dom riktiga grejerna.

Besökscentret hade massor av intressanta delar. Vi kollade in "the rocket garden" med flera riktiga rakter uppställda. Vi gick igenom utställningen om hur det började, klättrade på rymdbilen och provsatt flera trånga rymdkapslar. Helt otroligt att de första astronauterna kunde sitta där i flera dagar i sträck.

Vi tog sen den långa guidade bussturen där man får åka runt på hela det gigantiska området och besöka flera spännande platser. Guiden var helt suverän och gav oss inte bara information om Nasas verksamhet utan pratade på om djurlivet därute, vad som händer om man blir uppäten av en alligator, hur elaka säkerhetsvakterna kan vara, att militären nyligen skjutit upp nåt väldigt stort och hemligt i rymden och att han själv på olika sätt medverkat vid flera uppskjutningar under åren. Vi kollade förstås på skälva uppskjutningsplattorna (launchpads) och TYVÄRR så hade man inte hunnit köra ut rymdfärjan Discovery till sin launchpad ännu. Hennes sista planerade rymdfärd ska ske den 1 november. I går tisdag körde dom ut färjan, startraketerna och tanken på den jättelika bandvagnen. Men nu har vi varit där och sett i princip hela anläggningen, så nu blir det ännu mer spännande att följa uppskjutningarna. Och vi vet var kameran är placerad när rymdfärjan landar. Go Discovery!


Ella och Fabbe i en rymdkapsel, äldre modell men ändå rymlig.


Ja det är sant. Vi befinner oss inne i rymdfärjan. Bakom ser vi robotarmen till höger och "the payload bay". Här förvarar man satelliter och annat joks som ska upp i rymden. Plats för en normal stadsbuss.


Sofia förklarar vad guiden sagt om alligatorer och hur dom äter den som är långsammast upp i bussen. Bara 300 meter från där vi sitter såg vi en alligator i vattnet. I bakgrunden ser vi den berömda byggnaden där raketerna sätts ihop.


Ella och Fabbe i rymdbilen. På månen.


Unik bild. Här ser vi en av de sista delarna till rymdstationen göras klar för transport med Discovery. Bara några timmar senare skulle delarna köras iväg.


Tre i en smäll. Överst, the launchpad, till höger en sköldpadda och längst ner en alligator. Djurlivet på rymdbasen är rikt. Vi såg även vithövdad örn bredvid sitt bo.


Raketbränsle. När en rymdfärja med tillbehör är fulltankad och klar har den lika mycket sprängkraft som en Hiroshima-bomb.


Och om det smäller så gäller det att kasta sig in i en av de här fordonen. De stog undangömda bakom en byggnad. I just de här fordonen åker astronauterna till och från rymdfärjan. Under uppskjutningen står de parkerade vid speciella bunkrar nära startplattan. händer något så ska astronauterna ta sig ur färjan, hoppa i en korg, åka linbana ner till en bunker och sen hoppa in i fordonen och köra som tusan innan det smäller.


David framför "Vehicle assembly building". Det här huset är verkligen skitstort. Flaggan är som en basketboll-plan.


En annan skitstor sak är den här kvarvarande månraketen (det finns tre bevarade). Saturn V. Fabian står där under någonstans.


NASA-phone.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar